14 март 2021

Карл Черни – големият пианист, ученик и биограф на Бетовен

Карл Черни (1791–1857) е голям пианист и композитор, любим ученик, приятел и биограф на Лудвиг ван Бетовен. Самият той учител на велики пианисти и композитори, Черни оставя след себе си хиляди произведения, които и до днес са в основата на обучението по пиано.

Той започва да свири на пиано от 3-годишен, а от 7 вече композира. На 10 е представен на Бетовен, който остава впечатлен от неговото изпълнение на Патетичната соната. Оттогава Черни става негов ученик, приятел, изпълнител и биограф. Бетовен го избира да изсвири неговия Пиано концерт No. 1 през 1806 г., когато Черни е на 15 години, и Императорския концерт през 1812 г. Той оставя изключително важни спомени и разкази за живота и личността на Бетовен. 
 
Черни е учител на едни от най-великите пианисти изобщо в историята. Сред тях водещо място заемат Ференц Лист и Сигизмунд Талберг. Черни е този, който представя младия Лист на Бетовен.
 
Любопитен факт е, че много от най-големите пианисти и композитори на 20-ти век са ученици на ученици на Черни, и съответно на Бетовен – Рахманинов, Прокофиев, Арау, Цифра, Баренбойм и други. 
 
Черни е нямал семейство и деца, точно както и Бетовен. 
 
Д-р Деян Пенчев