08 юни 2023

Книгата „Бетховен“ от Мартин Гек


Представяме книгата Бетховен, издадена през лятото на 2022 г. от издателство „Жануа '98“.

Авторът е Мартин Гек (1936–2019), немски музиколог, изследовател на Бах, Бетовен, Вагнер, Шуман, Брамс, Моцарт и историята на немската музика. Бил е редактор на събраните съчинения на Вагнер. Книгата е номинирана за наградата на Лайпцигския панаир на книгата през 2018 г., година след като е излязла официално на немски език под заглавието „Бетховен: Създателят и неговата вселена“. Авторът е завършил още философия и теология.

Книгата представлява сборник от 37 есета, разделени в 12 тематични глави, в които авторът свързва Бетовен с определени световноизвестни личности, живели или не по негово време, които имат някаква пряка или косвена връзка с него. Така можем да прочетем глави за Наполеон, Бах, Глен Гулд, Жан-Жак Русо, Бърнстейн, Шекспир, Шуман, Хегел, Вагнер, Шуберт, Лист, Ромен Ролан, Гьоте и др.

Книгата изобилства от техническа музикална информация за композициите на Бетовен и нотни примери, от множество цитати на споменатите личности и самия Бетовен, както и от размисли на автора върху Бетовен, музиката, културата и историята. За съжаление липсват достатъчно биографични данни за живота на Бетовен, което не позволява да наречем книгата „биография“, както е написано на задната корица. Авторът се е насочил повече към личността, характера и музиката на Бетовен, като го описва го на различни места с цитати от самия него и от негови съвременници. Книгата е богата на информация, като авторът показва ерудираност с множество цитирани източници и пасажи. Любопитна е главата за Безсмъртната любима, в която се разглеждат отношенията на Бетовен към жените.

Обемът е 424 страници.